Actueel

Wat zijn de voordelen van een 'onroerend goed-BV' voor mijn bedrijf?

Ondernemersvraag    |    26 augustus 2024    |    2 minuten

Men spreekt van een ‘onroerend goed-BV’ wanneer de bezittingen van de vennootschap hoofdzakelijk (70% of meer) bestaan uit in Nederland gelegen onroerend goed.

Een bijkomende voorwaarde is dat het onroerend goed hoofdzakelijk dienstbaar is of was aan het verkrijgen, vervreemden of het exploiteren van dat onroerend goed. De term ‘onroerend goed-BV’ komt niet voor in de wettekst. In de wettekst wordt de benaming “onroerende-zaaklichaam” gehanteerd.

Een voorbeeld hiervan is een situatie waarbij een moedervennootschap een dochtervennootschap opricht, die vervolgens onroerende zaken koopt. Dit onroerende-zaaklichaam verhuurt vervolgens, tegen een marktconforme huurprijs, het bedrijfspand aan een andere zustermaatschappij. Deze structuur biedt diverse voordelen. Ten eerste kan op deze wijze het risicodragend vermogen worden verkleind. Het onderbrengen van onroerende zaken in een aparte vennootschap kan voorkomen dat de panden worden uitgewonnen ter voldoening van de ondernemingsschulden. Dit vereist een structuur waarin de operationele vennootschap en het onroerende-zaaklichaam zustermaatschappijen zijn. Wanneer de aandelen in het onroerende-zaaklichaam namelijk in handen zijn van een vennootschap die in financiële moeilijkheden verkeert, kunnen schuldeisers via uitwinning van deze aandelen alsnog hun vorderingen incasseren, ten koste van de bedrijfspanden.

Daarnaast biedt het onroerende-zaaklichaam meer flexibiliteit bij de verkoop van de onderneming. Bij een eventuele verkoop kan de exploitatie van het onroerend goed namelijk worden voortgezet.

Een laatste voordeel is de hoge mate aan fiscale flexibiliteit die deze structuur kan bieden. Het is echter belangrijk te onderkennen dat het onroerende-zaaklichaam onderhevig is aan diverse financiële aspecten, zoals BTW en overdrachtsbelasting. Het is dan ook raadzaam vooraf een belastingadviseur te raadplegen om de mogelijke fiscale consequenties en de meest optimale toepassing van het onroerende-zaaklichaam te bepalen.

Bijdrage door
NCD

Gerelateerde artikelen

Bekijk alles
No image