"Kansen creëren zit in ons DNA"

Interview met Henk Voormolen, directeur Brownies&downieS

In gesprek    |    1 april 2025    |    4 minuten

Kun je iets over jezelf vertellen? Wie ben je en wat heeft je gevormd?
Mijn naam is Henk Voormolen, ik ben 59 jaar, partner van Caroline en vader van drie kinderen. Ik ben opgegroeid en woon alweer geruime tijd in de Alblasserwaard, een prachtige polder tussen de grote rivieren. Hoewel ik ben opgeleid als fiscaal jurist, stapte ik na mijn studie al snel over naar de commerciële kant van het bedrijfsleven. Bijna twintig jaar geleden werd ik gegrepen door de noodzaak én de waarde van duurzamer ondernemen. Binnen foodserviceorganisatie Albron heb ik dat verder mogen ontwikkelen. Sinds 2022 geef ik in mijn huidige rol als director Brownies&downieS binnen de Albron-familie vorm aan diezelfde missie.

Waar zie je jezelf over tien jaar?
Ik hoop dan nog steeds actief te zijn, maar vermoedelijk iets meer op sociaal, sportief en recreatief vlak.

Persoonlijke drijfveren
Wat inspireerde je om betrokken te raken bij Brownies&downieS?
De oorsprong van Brownies&downieS ligt bij oprichter Thijs Swinkels. Tijdens een stage in het voortgezet speciaal onderwijs merkte hij hoe weinig perspectief er is voor mensen met een beperking na het VSO. Vanuit zijn eigen bijbaan in de horeca ontstond het idee voor een lunchcafé waarin mensen met een beperking een plek krijgen om te leren, zich te ontwikkelen en écht mee te draaien in de maatschappij. Zo begon het avontuur in 2010.

En hoe is Brownies&downieS sindsdien gegroeid?
Van dat ene lunchcafé is Brownies&downieS uitgegroeid tot een landelijke franchiseorganisatie met zo’n 60 vestigingen. Het is een succesverhaal dat sociale impact en ondernemerschap prachtig combineert.

Wat betekent sociale impact voor jou persoonlijk?
Voor mij – en voor organisaties als Brownies&downieS en Albron – draait het allemaal om sociale impact. We willen dat iedereen er beter van wordt: onze gasten, partners, medewerkers én de wereld om ons heen. Bij Albron vloeit het rendement deels terug naar maatschappelijke initiatieven via Stichting Albron. Dat vind ik ontzettend krachtig. Kansen voor iedereen – dat is wat mij drijft.

Missie en impact
Wat is de missie van Brownies&downieS?
Onze missie is simpel én krachtig: iedereen krijgt de kans zich te ontwikkelen. Hoe we dat doen? Door mensen met een beperking een plek te geven binnen een écht bedrijf. Wat we zijn? Een geliefde, landelijke formule van succesvolle lunchcafés.

Hoe meet je de impact van jullie werk?
Onze impact zie je terug in de persoonlijke groei van onze medewerkers. Voor velen is Brownies&downieS een plek van zingeving, veiligheid en ontwikkeling. Daarnaast zijn onze vestigingen publieke podia waar mensen met een beperking kunnen laten zien wat ze allemaal in huis hebben. Dat is echte participatie en emancipatie.

Kun je daar een concreet voorbeeld van geven?
Er zijn talloze voorbeelden van medewerkers die verwachtingen overstijgen – van zichzelf, van hun familie én van ons. Die persoonlijke ontwikkeling is soms echt levensveranderend.

Uitdagingen en kansen
Wat zijn de grootste uitdagingen die je als sociale ondernemer tegenkomt?
Onze uitdagingen zijn vergelijkbaar met die van ieder ander horecabedrijf. Denk aan stijgende kosten voor personeel, huur en energie. De kunst is om die kosten te verwerken in een eerlijke prijs, zonder je gasten te verliezen.

Hoe bewaak je de balans tussen financiële duurzaamheid en sociale impact?
Die balans vraagt om constante aandacht. Zonder financieel gezonde horeca is er geen ruimte voor dagbesteding. Tegelijkertijd moeten we zorgen voor zinvolle en begeleidbare werkplekken. Te veel horeca-drukte kan de zorgkwaliteit in gevaar brengen. Het blijft dus voortdurend finetunen.

Ervaar je obstakels in wet- of regelgeving?
Nee, eigenlijk niet. Integendeel, de PGB-regeling maakt onze vorm van dagbesteding juist goed bereikbaar voor veel mensen.

Businessmodel en financiering
Hoe zorg je ervoor dat jullie onderneming financieel gezond blijft?
Ondanks onze sociale missie zijn we een volwaardige onderneming. Om impact te maken, moeten we ook winstgevend zijn. Daarom blijven we onszelf ontwikkelen – zowel als horeca- als als zorgorganisatie.

Welke financieringsvormen gebruiken jullie?
We werken met een franchisemodel waarbij ondernemers hun eigen vestiging financieren. Hoewel horeca-financiering nu niet eenvoudig is, krijgen onze franchisenemers vaak financiering via bijvoorbeeld Rabobank of Collin Crowdfund, mede dankzij het bewezen succes van onze formule.

Werk je samen met andere partijen?
Zeker. We werken met vaste partners die onze formule en onze ondernemers goed kennen – van interieurontwerp en bouw tot administratie, koffie en productontwikkeling.

Toekomst en groei
Wat zijn je toekomstplannen voor Brownies&downieS?
We willen blijven groeien. Dat zit in ons DNA: elke dag een beetje beter. We willen onze impact verbreden, ook naar mensen met andere uitdagingen dan het Downsyndroom. Qua vestigingen zien we ruimte voor nog zo’n 15 nieuwe locaties in Nederland. Daarnaast willen we met sterkere marketing de culinaire kwaliteit van Brownies&downieS nog meer op de kaart zetten.

Welke trends of innovaties binnen sociaal ondernemerschap inspireren je?
Ik word geïnspireerd door burgerinitiatieven die maatschappelijke gaten opvullen – van energiecoöperaties tot alternatieve woonvormen. Als de maatschappij het voortouw neemt, gebeurt er vaak iets moois.

Welk advies heb je voor startende sociale ondernemers?
Een mooi idee is een goed begin, maar niet genoeg. Je hebt een realistisch en duurzaam verdienmodel nodig. Een hobby mag geld kosten, een onderneming moet geld opleveren – óók als die een sociale missie heeft.

Bijdrage door
Lisa Saathof - Marketing & Communicatie

Gerelateerde artikelen

Bekijk alles
No image