De rol van de voorzitter van een Raad van Toezicht of een Raad van Commissaris is divers, uitdagend én veelal bepalend. Niet iedere voorzitter is per definitie goed in zijn/haar rol. Iets wat niet alleen van de persoon in kwestie afhangt, maar ook van de andere leden in de raad, de interne- en externe thematiek en de actuele situatie waarin de organisatie zich bevindt. De rol van de voorzitter is zowel inhoudelijk als op het gebied van houding en gedrag van groot belang.
Ook spelen de interne- en externe belangen een rol. Bevindt de organisatie zich in een crisis, dan is de rol van een goede voorzitter nog uitdagender. Ook zijn de maatschappelijke factoren waar aan steeds hogere eisen worden gesteld, denk aan klimaatcrisis, artificiële intelligentie, personeelstekort, D&I, bepalend voor het succes van de rol. Het vraagt om een breed pallet aan kennis en vaardigheden.
Om de rol van Voorzitter binnen een RvT of RvC optimaal te kunnen vervullen en op juiste wijze uit te oefenen biedt NCD de driedaagse leergang “Governance Chair” aan. In 3 dagen ontwikkel je als voorzitter de juiste tools om, om te kunnen gaan met verschillende situaties en ontwikkelstadia waar een organisatie zich in bevindt. Het biedt inzicht in je eigen gedrag en omgang met anderen en hoe je dit kunt verbeteren en hoe om te gaan met verschillende stakeholders.
In drie dagen leer je alles over de (trends) van de corporate Governance Code en de verschillende rollen die jij als Voorzitter te vervullen hebt. In een kleine groep met deelnemers, in een fijne omgeving waarbij een veilige, open setting wordt gecreëerd. We hanteren diverse werkvormen: van kennisinput van experts, tot rollenspellen tot praktijk casussen. Vooral de interactie met de sprekers en de andere deelnemers maakt de ervaring compleet.
De leergang in interactief van opzet waarbij er verbinding wordt gelegd tussen de omgeving, de bestuurder, de organisatie, de strategie, de raad zowel inhoudelijk als wat de dynamiek in de raad betreft.
Dag 1: De taken en rollen van de RvT/RvC met een toespitsing op de rol van Voorzitter
Docent: Lizzy Doorewaard
Dag 2: Hoe ben jij als voorzitter en het effectief functioneren als Voorzitter
Docent: Beatrice Annot – Mekelenkamp MCM
Dag 3: Relatiemanagement en de omgang met interne- en externe stakeholders als Voorzitter
Docent: Francois Carstens
Strategisch bestuursadviseur voor ondernemende families met familiebedrijf of landgoed over dilemma’s in hun onderlinge relatie. Kwesties rond (inrichting) goed bestuur; eigenaar strategieën; inpassing volgende generatie en samenwerkingsvraagstukken behoren bijvoorbeeld tot zijn aandachtsgebied. Naast Vz RvA en Stak Eurosupport ook diverse informele governance rollen. Eerder commissaris bij AWL Techniek Harderwijk en (kring) voorzitter Rabo Midden Nederland. Daarnaast is Francois Certified Board Member en verbonden aan De Stichting De Consularis.
Adviseerde en begeleide als veranderkundige en Governance specialist de laatste 25 jaar veel directeuren, bestuurders en Raden van Commissarissen, in profit en non profit.
Is zelf voorzitter Raad van Toezicht in de medische gezondheidszorg en tot voor kort voorzitter Raad van Commissarissen bij een woningcorporatie en weet wat voorzitterschap vraagt. Ze staat op de shortlist bij 3 koepels NVTZ, VTW en VTOI (zorg, onderwijs en woningcorporaties) en begeleidt en evalueert met regelmaat Raden van Commissarissen. Ze schreef “Gedoe in de Boardroom” en ” Alle commissarissen het klooster in” . Naast docent bij de NCD is ze ook docent bij Avicenna, Erly en gastdocent op de Erasmus Universiteit (managementvaardigheden masters Gezondheidsmanagement). Beatrice begeleidt ook groepen bestuurders en een groep duo bestuurders, coacht zo nu en dan en is coach bij de Topclass Erasmus centrum voor Zorgbestuur.
Trude Maas- de Brouwer (1946) is al jaren topvrouw in het Nederlandse bedrijfsleven. Zij was onafhankelijk bestuurder en toezichthouder bij onder meer de Schiphol Group, Philips Electronics Nederland, ABN AMRO, de Arbo Unie, Van Gogh Museum en voorzitter bij de Van Leer Group Foundation.
Haar specialismen zijn talent, onderwijs en innovatie. Maas was in 1998-1999 en 2002-2007 lid van de Eerste Kamer voor de PvdA. Zij was er o.a. voorzitter van de vaste Commissie voor Wetenschapsbeleid en Hoger Onderwijs en verantwoordelijk voor de portefeuille Economische Zaken. Daarnaast is Trude oprichter van de Alliantie Medezeggenschap en Governance bij SER en voorzitter Utrechts Development Board. Maas is getrouwd. Zij studeerde in Utrecht waar zij nu ook weer woont.
U kunt zicht aanmelden via onderstaande button.
30 PE Punten
Duur:
4 dagen | 7 dagdelen
Locatie:
Groot Kruivestein
Gooyerdijk 211
3972 MH Driebergen-Rijsenburg
De Governance Chair opleiding start in maart 2025.
Dag 1: 18 maart 2025 + overnachting
Dag 2: 19 maart 2025
Dag 3: 9 april 2025
Dag 4: 6 mei 2025
Voor deelname aan Governance Chair gelden in 2025 de onderstaande prijzen:
NCD-leden: € 2.500
Niet-leden: € 2.800
Prijzen zijn excl. 21% BTW