Duurzaamheid is niet langer een keuze, maar een noodzaak. Wet- en regelgeving, zoals de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) die vanaf 2023 geldt, dwingt organisaties tot transparantie over hun impact op mens en milieu. Als leider of toezichthouder wordt van jou verwacht dat je duurzaamheid strategisch integreert in je organisatie. Speciaal hiervoor biedt NCD in samenwerking met Grant Thornton de leergang ESG-Proof Governance aan.
ESG-Proof Governance richt zich op de toekomst van jouw organisatie. Lange termijn waardecreatie en het bouwen van een toekomstbestendige organisatie staan centraal. Met duurzaamheid als vast onderwerp in de bestuurs- en directiekamers helpt deze leergang je om:
ESG-Proof Governance biedt je de inzichten en tools om duurzaamheid strategisch te verankeren. Je leert niet alleen hoe je voldoet aan regelgeving, maar ook hoe je verduurzaming inzet als een kans voor innovatie, efficiëntie en reputatieverbetering.
Het programma bestaat uit drie dagdelen met tussenpozen van enkele weken. Dit zorgt ervoor dat je de leerpunten uit elk dagdeel in de praktijk kunt toepassen en de resultaten hiervan mee kan nemen naar het volgende dagdeel. Deze leergang is daarom een “Action Learning Programma”.
Vooraf en tussendoor:
Dagdeel 1: Strategie en Wetgeving
In deze module schetsen we een uitgebreid overzicht van de ontwikkelingen (huidig en toekomstig) op het gebied van wet- en regelgeving in relatie tot duurzaamheid. Denk hierbij aan CSRD, EU Taxonomy, Corporate Governance Code, CSDDD en CBAM. We benaderen dit vanuit zowel een praktisch perspectief (wat is het?) als een strategisch perspectief (wat betekent het voor organisaties?).
Dagdeel 2: Ketenverantwoordelijkheid en rol van commissaris en directeur
Tijdens dagdeel 2 gaan we dieper in op de groeiende verantwoordelijkheid die organisaties hebben in hun keten. Waar komen grondstoffen vandaan en waar gaan eindproducten naartoe? Waar zitten de impacts op mens en milieu in de keten en wat is daaraan te doen? We gaan specifiek in op de taken en verantwoordelijkheden van de directie en de RvC/RvT. Aan de hand van praktijkvoorbeelden geven we inzicht in de implicaties van onder andere de OESO richtlijnen en CSDDD en hoe kun je de organisatie hierop inrichten.
Dagdeel 3: Meten, Rapporteren en sturen
Hoe verbeter je nu daadwerkelijk de duurzaamheidsprestaties van een organisatie? Welke indicatoren zijn daarvoor nodig en hoe stuur je erop? Een belangrijk en inmiddels verplicht onderdeel van duurzaamheid is publieke verslaglegging. In deze module gaan we uitgebreid in op deze onderdelen, als middel en ondersteuning voor verdere verduurzaming.
U kunt zich aanmelden via onderstaande button.
12 PE punten
Duur: 3 dagdelen
Locatie: Flora Batava, Nieuwersluis
Dag 1: Dinsdag 4 maart
Dag 2: Dinsdag 18 maart
Dag 3: Dinsdag 1 april
Tijden: Van 16:00 tot 20:00 uur.
NCD-leden: € 2.000,-
Niet-leden: € 2.250,-
Prijzen zijn excl. 21% BTW