JACQUELINE VAESSEN

‘Wil ik commissaris worden?’

Jacqueline Vaessen worstelde met haar Raad van Commissarissen. Hoe ver kun je gaan als bestuurder én als commissaris? De opleiding Governance Essentials van NCD Academy leerde Vaessen grenzen stellen. Daarnaast nam ze een besluit over een toekomstige carrière als commissaris. ’Ik wil niet ten koste van alles commissaris worden.’

Hoe ga je om met een Raad van Commissarissen? Jacqueline Vaessen startte haar werkzame leven bij Shell Nederland Chemie en maakte de overstap naar de wereld van innovatie bij Syntens, maar kwam als General Manager bij Nexstep voor de eerste keer in haar carrière in aanraking met een RvC. Het spel met de commissarissen bleek één van de grootste uitdagingen uit haar loopbaan.

‘De commissarissen hadden nogal de neiging om op mijn stoel te gaan zitten. Ik vond het lastig om ze daarop aan te spreken. Ik was op zoek naar handvatten. Wanneer moet je op je handen zitten en mond houden? Ik wilde weten waar de grenzen van mij en de Raad van Commissarissen liggen.’

‘Jongens, nu even wegwezen’

In haar zoektocht naar handvatten kwam Vaessen uit bij Governance Essentials, één van de opleidingen van NCD Academy. De opleiding is geschikt voor de (beginnende) commissaris, maar geeft ook inzicht in de rol van de commissaris én de Raad van Commissarissen. Tijdens de opleidingsdagen leerde Vaessen enkele belangrijke lessen. ‘Ik heb geleerd om ‘mijn’ terrein af te bakenen. “Jongens, nu even wegwezen, hier ga jij niet over.”’

 

'Ik weet nu in welke organisaties ik me thuisvoel'

Jacqueline Vaessen – Voormalig deelnemer Governance Essentials

Vaessen ging niet alleen op zoek naar manieren om met haar Raad van Commissarissen om te gaan, maar ze wilde ook haar ambitie als toekomstige commissaris verkennen. ‘Mijn huidige baan is fantastisch, maar ik bekijk momenteel hoe ik mijn tijd over een aantal jaren op een andere manier zinvol kan besteden. Bijvoorbeeld als commissaris. Via Governance Essentials wilde ik beoordelen of een commissariaat echt iets voor mij is. Moet ik wel commissaris willen worden? Je krijgt te maken met een enorme verantwoordelijkheid.’ De twijfels werden weggenomen tijdens een sessie van Victor Gilsing. ‘Zijn case over persoonseigenschappen (type 1,2,3) had enorm veel impact op mij. Er vielen een aantal kwartjes op zijn plek en dat helpt mij om na te denken over mogelijke rollen in de toekomst.’

‘Het grote voordeel van Governance Essentials vond ik dat het praktisch en hands-on is met heel veel cases. Tijdens een van de opleidingsdagen kwam een CEO op bezoek en hij presenteerde de strategie van zijn bedrijf. Dat was dus een real life case waar wij, de deelnemers van Governance Essentials, als Raad van Commissarissen hem mochten adviseren over de strategie. Dat vond ik zo gaaf. Toen wist ik zeker: dit moet ik doen.’ Maar niet ten koste van alles het moet wel passen. Ik wil echt een inhoudelijke bijdrage leveren en niet alleen maar de directeur over zijn bol aaien en zeggen dat hij het fantastisch doet. Dankzij Governance Essentials weet ik in welke organisaties ik me thuis voel.’

Jacqueline Vaessen

Jacqueline Vaessen is General Manager bij Nexstep, Nationaal Platform voor Hergebruik & Ontmanteling. Vaessen is verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding en de verdere uitbouw van de vereniging die als ambitie heeft om samenwerking op het gebied van hergebruik en ontmanteling van olie- en gasinfrastructuur in Nederland te stimuleren.

Meer weten?

Meer weten over Governance Essentials? 
Download vrijblijvend de brochure voor meer informatie.

Adres

Amersfoortseweg 98
3941 EP Doorn

Telefoon

088 623 2300

E-mail

ncd@ncd.nl