NCD Academy Booster online

Van compliance naar ethiek

Next level leiderschap vraagt van jou als leider dat je beter in staat bent om ethische besluiten te nemen. Van compliance naar morele oordeelsvorming en uiteindelijke ethische reflectie. Het vraagt om inzicht in de rol van de onderneming, de consequenties en risico’s incalculeren, maatregelen treffen en de moed hebben om door te pakken. Voorafgaand aan deze sessie breng jij jouw dillema’s als commissaris of bestuurder, nu en in de toekomst, naar voren. Tijdens de sessie bespreken we deze dilemma’s in een intervisie-achtige setting met twee experts en mede-bestuurders/commissarissen. In de sessie word je uitgedaagd om nieuwe technieken te leren en naar handelingsmogelijkheden te zoeken die je de volgende dag kunt toepassen in de bestuurskamer.

Inhoud

Ethische dilemma’s en zorgvuldige afweging worden steeds belangrijker voor de bestuurder en toezichthouder. Van sturen op wetgeving en moraliteit “wat mag” naar besluiten op ethische richting “wat doet ertoe”. Hoe doe je dat nou en hoe krijg je de Raad en Directie daarin mee? Tijdens deze intensieve, korte trainingssessie ga je (in alle vertrouwelijkheid) in gesprek over ethische dilemma’s die jij en de andere deelnemers zelf inbrengen. 

We vragen jou een dilemma op te sturen. De casussen worden anoniem behandeld (tenzij je zelf anders verkiest op dat moment). Dit mag een situatie zijn uit het verleden maar ook een zaak dat nu speelt of wat je in de toekomst verwacht.

Vanuit professioneel perspectief zullen leiderschapsethiek-professor Patrick Nullens en advocaat Frits van der Woude handvatten geven en verschillende aspecten van moreel en ethisch handelen belichten. Daarmee leer je (nieuwe) ethische overwegingen te maken en handelingsperspectieven af te wegen en bewuste ethische keuzes te maken. Alle deelnemers worden uitgenodigd om mee te denken, invalshoeken te geven en hun eigen ervaring te delen.

Opzet

Deze Booster sessie is uniek door de opzet:

 

 • kleine groep gelijkgestemde leiders van stevig kaliber om van en met elkaar te leren in een vertrouwelijke setting
 • focus op casuistiek uit de actualiteit en jouw praktijksituatie en het boosten van pratische ethische leiderschap-skills
 • concrete handvatten vanuit meerdere perspectieven, zowel juridisch als ethisch, om meer impact te maken in de Raad en/of directie

Wat levert het op?

Boosters NCD Academy

      Verbinding en plezier, lachen om herkenbare moeilijke situaties en fouten die we hierin maken, maar ook invoelen en meevoelen met elkaar.

      Handvatten om de soms complexe ethische vraagstukken te beschouwen en keuzes te maken.

      Toepasbare skills om meer impact te hebben op wat er gebeurt in de bestuurskamer.

      Concrete voorgenomen acties om in jouw praktijk de nieuwe inzichten en skills in de bestuurskamer in te zetten.

  Als lerende leider wil jij van & met betekenis zijn. Om dat te doen is het nodig om voortdurend te blijven leren omdat de context van en eisen aan jouw rol voortdurend veranderen. De Booster sessies van NCD Academy zijn erop gericht om jou als leider te helpen om jouw kennis en skills op peil te houden, voortdurend te actualiseren en aan te scherpen. Door het jaar heen worden deze korte, intensieve en interactieve sessies rondom diverse thema’s aangeboden om je in de breedte te blijven ontwikkelen en direct in de praktijk van jouw bestuurskamer te brengen, vanuit de vertrouwelijkheid en gelijkgestemdheid die hoort bij een vereniging: leren van en met andere leiders met stevige eindverantwoordelijkheid, ambities en purpose.

  Expert

  Prof. dr. Patrick Nullens

  Patrick Nullens is bijzonder hoogleraar leiderschapsethiek en menswaardige samenleving aan de Universiteit voor Humanistiek (Utrecht). Patrick is toezichthouder van een hogeschool en volgt op dit moment de commissarisopleiding van NCD Academy. Hij is wetenschappelijk verantwoordelijke voor het MVO.NL project ‘Menswaardige Governance’. Heel recent verschenen van hem de boeken: Leiden met een hart dat ziet (UvH open source 2021) en Hoop als kunst van verantwoord leiderschap (Garant, 2021).

  Expert

  Mr. Frits van der Woude

  Frits van der Woude is als advocaat gespecialiseerd in het grensgebied tussen zorgvuldig en onzorgvuldig bestuur en toezicht. Frits volgt nauwgezet de ontwikkeling binnen de rechtspraak waarbij de morele rechtvaardigheid belangrijker wordt dan het waarborgen van rechtseenheid en rechtszekerheid. Frits is als docent en onderzoeker verbonden aan de Rechtenfaculteit van de Vrije Universiteit van Amsterdam en is bestuurslid van Kennedy Van der Laan N.V. Hij is daarnaast door de Staatssecretaris van Financiën benoemd tot onafhankelijk lid van de Commissie die moet adviseren over de door de ouders geleden schade in de kinderopvangtoeslag affaire.

  Datum, tijd, locatie

  Donderdag 20 januari 2022

  12:00-14:30 uur

  Locatie: online via Zoom

   

  Investering

  Kosteloos

  Vanwege de lancering van het Boosterprogramma wordt de eerste sessie kosteloos aangeboden. Er is een maximum van 12 deelnemers. Na deze sessie wordt er een uitgebreide evaluatie toegestuurd. Er wordt verwacht van elke deelnemer dat hij/zij hier aan mee wilt werken.

  Bij afmelding na 13 januari of een no-show zal er een bedrag in rekening worden gebracht van € 100. 

  PE

  Permanente Educatie

  Na het volgen van deze booster ontvang je

  2 PE-punten

  Meer info?

  Wil je meer informatie over de booster?
  Neem contact op met Priscilla van den Born, coördinator NCD Academy.

  Adres

  Amersfoortseweg 98
  3941 EP Doorn

  Telefoon

  088 623 2300

  E-mail

  ncd@ncd.nl