Governance Chair

Als voorzitter van een Raad van Commissarissen of Raad van Toezicht wordt veel van je gevraagd. Je kunt niet terugvallen op je ervaring als executive, want een non-executive rol is toch echt iets anders. Denk bijvoorbeeld aan complexe vraagstukken op de agenda, een wisselend team en de ogen van alle stakeholders gericht op je toezichthoudende functie. De manier van omgaan met alle stakeholders en je wijze van invullen van de voorzittersrol van een RvC/RvT is net even anders. Daarnaast verandert de rol sterk. Toezicht staat immers meer dan ooit in de schijnwerpers, in een omgeving die steeds uitdagender wordt.

Praktisch en sterk interactief

Max. 10 deelnemers

Focus op toekomst

‘Omgevingsbewust, toekomstgericht en inspirerend’

Governance Chair is afgestemd op het behandelen van specifieke voorzittersvraagstukken en succesfactoren. Het aanscherpen van en delen van kennis en ervaringen staat voorop. Tijdens het 7 dagdelen (kennismakingsdiner en 3 dagen / 6 dagdelen) durende programma behandelen we onder meer: wat maakt het verschil tussen een voorzitter en een goede voorzitter? Wat kan een voorzitter doen om waardecreatie van respectievelijk de individuele leden van de RvC/RvT, de RvC/RvT als team en de relevante stakeholders te optimaliseren? Welke trends hebben nu en in de toekomst impact op het functioneren van de voorzitter van RvC/RvT?

De structuur en uitvoering van het programma kenmerken zich door:

 • Online bibliotheek met up-to-date materiaal, hulpmiddelen en tips gericht op de rol en functioneren van een voorzitter RvC/RvT;
 • Een sterk interactieve opzet;
 • Zorgvuldig geselecteerde aandachtsvelden, vraagstukken en cases op basis van NCD-onderzoek;
 • Ruimte voor inbreng en discussie over de kernthema’s, vraagstukken en dilemma’s van de voorzittersrol;
 • Ervaren verleiders die niet presenteren, maar vooral faciliteren;
 • Actief betrekken van de kennis en ervaring van de deelnemers, door een uitgebreid voorgesprek en een briefing naar verleiders;
 • Uiterste zorg voor een optimale samenstelling van een kleine groep deelnemers.

Deelnemers aan Governance Chair hebben: 

 • Meerdere jaren ervaring als commissaris of toezichthouder in een RvC/RvT;
 • Zijn of worden benoemd als voorzitter van een RvC/RvT.

Naast jouw ervaring kijken we in het intakegesprek vooral naar de motivatie om deel te nemen. De opzet en inhoud van het programma is afgestemd op deelnemers die willen investeren in hun vak en zich bewust zijn van hun (toekomstige) rol. Maar ook samen met andere vakgenoten op een plezierige en intensieve wijze actief willen onderzoeken wat de kritische factoren, best practices en veranderingen zijn die van invloed zijn op de rol van de voorzitter. Nu en in de toekomst.

Beoordeling deelnemers

%

V/M

PE-punten

“Bij de afsluiting van de eerste Governance Chair leergang, zei Gerard Citroen, programmadirecteur NCD Academy: ‘Een uitstekende uitwisseling en aanscherping van visie op de rol van de voorzitter dankzij een goede samenwerking tussen de deelnemers en verleider’.

Als je de ‘zaag scherp wilt houden’ is het belangrijk dat je open staat en bent, kennis en ervaring wilt delen, belangen weegt, verbindingen maakt, verschillen overbrugt of ondergeschikt laat zijn, uitdaagt en uitgedaagd wil worden. Dat is in drie dagen actief gedaan. Inzicht in de rol, functie en relaties van de raad en van de voorzitter is verbreed en verdiept.

Ook op persoonlijk vlak is duurzame waarde gecreëerd en mede daarom is de leergang naast intens ook een succes geweest, waarvoor dank aan de deelnemers, de verleiders en aan de NCD Academy.”

Arnoud Star

Toezichthouder bij een internationale bank

“Bij het ontwikkelen van het vernieuwde programma Governance Chair stond voor de NCD Academy een positieve benadering van de rol en toegevoegde waarde van de voorzitter van een RvCT voorop. We concentreren ons op de vraag waar een goede voorzitter zich in onderscheidt. Welke kenmerken maken dat een voorzitter als goed of zelfs uitstekend wordt ervaren?”

Gerard Citroen

Programmadirecteur NCD Academy

 

}

7 dagdelen/3 dagen

Groot Kruivestein

Startdata:

 • 8 oktober 2019 (vol)
 • 4 februari 2020
 • 12 mei 2020
 • 6 oktober 2020
€ 2.650,00

NCD-leden
€  2.390,00


Het aanscherpen van persoonlijke visie en competenties van leiders en toezichthouders is een zaak van life time learning.

Contact

NCD Academy
Amersfoortseweg 98
3941 EP Doorn
088-6232300

NCD Academy AVG Privacybeleid
ncd@ncd.nl

Contactformulier

13 + 5 =