Een Raad van Commissarissen of Raad van Toezicht verbinden we toch eerder aan grote organisaties dan aan een start-up. Begrijpelijk, maar jammer. Want hoe goed zou het niet zijn als je een startup of groeibedrijf juist in die fase zou kunnen ondersteunen door mannen en vrouwen met aanvullende expertise. Uit onderzoek weten we dat bedrijven die zich vroegtijdig laten omringen door ervaren mensen een veel grotere kans op blijvend succes hebben dan bedrijven die dat niet doen. Als NCD gaan we daar samen met partners iets aan doen: we introduceren het Kitchen Cabinet.

Keukentafelcommissaris

Wat is er mooier als je vanaf het begin kunt profiteren van wijze mannen en vrouwen die je helpen die meerwaarde te realiseren. Met relevante kennis en ervaring voor de fase waarin je bedrijf zich bevindt. Waar je van tijd tot tijd mee aan tafel gaat zitten en de gang van zaken doorneemt, je dilemma’s mee deelt. Een soort van ‘keukentafelcommissaris’ dus. Juist die term sprak Joop de Jong van Port4Growth aan. Met zijn organisatie ondersteunt hij groeiende bedrijven. “Bedrijven schrikken vaak van de rompslomp die ze vermoeden rondom een formele Raad van Commissarissen. Door het simpeler te maken, maar het voordeel te behouden, neemt de kans toe dat een bedrijf succesvol wordt”, aldus Joop.

Keuken Kabinet

Samen met de NCD introduceert Port4Growth nu de mogelijkheid om voor belangstellende bedrijven een eigen Kitchen Cabinet samen te stellen. Gerard van Vliet, de geestelijk vader van deze aanpak: “Oorspronkelijk komt de term uit Amerika, waar een president zijn eigen raadgevers om zich heen verzamelde, zijn zogenaamde Kitchen Cabinet ofwel Keuken Kabinet. Ik heb zelf gewerkt met die aanpak en het resultaat is verbluffend. In informele sfeer krijgt de ondernemer een prima klankbord en daar gaat het om”.  Als het bedrijf groeit komt het in de fase van de Inspiration Board, waarbij de ondernemer zelf al voldoende ervaring heeft opgebouwd, maar het vooral draait om de inspiratie om het nog beter te gaan doen. Ook daar is het informele karakter nog steeds de basis.

Leren inspireren

Deelnemers aan het Governance Essentials programma krijgen als eerste de gelegenheid zich kandidaat te stellen. Een ideale manier om ervaring op te doen in een niet-uitvoerende rol. Want het gaat in de praktijk met name om het wennen aan die rol. Een rol die zeker in kleinere bedrijven vooral draait om inspiratie, coaching, adviseren en proactief zijn. Door het daadwerkelijk te doen kom je er snel achter of je er voor geschikt bent. Behalve bij Port4Growth bedrijven wordt ook bij kredietverlener Qredits het concept geïntroduceerd. De NCD zorgt voor de match van kandidaten en bedrijf.