Een samenwerking tussen MVO Nederland & Goldschmeding Foundation

Ongemak in de Boardroom

Categories    |    25 april 2023    |    3 minuten

Vrijdag 14 april was de finale van het bijzondere project ‘Ongemak in de Boardroom’ van MVO en de Goldschmeding Foundation. Tijdens deze bijeenkomst op het prachtige Nyenrode waren er zo’n 350 genodigden die 5 van de 7 ‘Good Practices’ gepresenteerd kregen uit de gelijk genaamde whitepaper als het event. NCD voorzitter Paul Geraeds werkte twee jaar lang mee aan het onderzoek naar de rol van opleiders in menswaardige governance. Onder leiding van Josephine de Zwaan werden de uitkomsten van het onderzoek gepresenteerd waar 40 commissarissen en directeuren uit diverse boardrooms de deelnemers van waren.

Waar besturen voorheen voornamelijk bestond uit compliance denken, vraagt de huidige tijdsgeest meer van ons als leiders. Het gaat onder andere om duurzaamheid, inclusie en hoe zijn wij als mensen? Het tonen van lef en moed is wat goed leiderschap behelst. Maar hoe doe je dit en wat is hiervoor nodig?

Voor de wetenschappelijke toelichting van start ging begon de bijeenkomst met het gezang van een koor, wat het publiek hier in mee nam. Een ongemakkelijk moment waarin er getrommeld, geklapt en gezongen werd. De uitkomst was prachtig want vrijwel direct ontstond er verbinding tussen het koor en de mooie én vals zingen mensen die door professionals begeleid werden. De toon was gezet van de 1ste en 7de Good Practices ‘zoek het ongemak op en gebruik het als vertrekpunt voor de versnelling van transitie door met elkaar de verbinding aan te gaan’.

In diverse panels met onder meer Eva Gouwens, Jan Joost Bosman, Jan van den Berg, Marguerite Soeteman, Marieke Bonhof, Nicolette Loonen, Petra Stienen, Petra Zijp, Petri Hofsté, Ton Goedmakers werd de dialoog aangegaan. Welke ervaringen hebben zij en wat heeft deze ervaring met met ze gedaan. Hoe hebben zij hun gedrag aangepast in hun huidige leiderschapsstijl?

Tips van de diverse panelleden en deelnemers waren dat je zelf invloed kan hebben op de veranderingen en transitie door bijvoorbeeld het beleid aan te passen. Marieke Bonhof, bestuurder Ymere, gaf aan dat ze tijdens een sollicitatie een groener mobiliteitsbeleid wilde. Deze heeft ze later in haar functie door kunnen voeren. Ook een citaat van deelneemster Marit van Egmond, CEO Albert Heijn, liet horen dat het doorbreken van routines waardevol kan zijn en nieuwe inzichten geeft.

Op de website zijn de 7 thema’s terug te lezen. Deze luiden als volgt:

  • ZOEK HET ONGEMAK OP EN GEBRUIK HET ALS VERTREKPUNT VOOR VERSNELLING VAN DE TRANSITIE;
  • LUISTER EN STEL ANDERE VRAGEN
  • DOORBREEK BELEMMERENDE ROUTINES
  • VOORKOM MORELE DOMHEID EN HANDEL MET ETHISCHE REFLECTIE
  • VERDIEP JE AUTHENTICITEIT, LAAT JE ZIEN
  • COMMISSARIS EN BESTUURDER; DURF JE TE LATEN RAKEN!
  • WERK SAMEN AAN NIEUWE VERBINDINGEN

Kort samengevat betekent het dat de commissaris of bestuurder als mens steeds belangrijker wordt. Wie ben je, wat zijn je eigen normen en waarden? Stel je je kwetsbaar op en luister je echt naar je mensen maar ook naar tegengeluiden waardoor je beslissingen weloverwogen zijn en niet alleen vanuit eigen perspectief zijn genomen.

Jeroen Smit, onderzoeksjournalist en schrijver, gaf luid en duidelijk aan dat luisteren iets anders is dan 5 minuten je mond dichthouden. Dus luister goed, maak verbinding met elkaar en wees ervan bewust dat niet iedereen de privileges heeft van de 6 of 7 vinkjes van schrijver Joris Luyendijck. Werk inclusief en blijf reflecteren. Wat nu goed lijkt hoeft dat later niet meer te zijn.

Bijdrage door
NCD

Gerelateerde artikelen

Bekijk alles
No image